Goji


Goji potječe iz Kine gdje ga zovi i "sretno voće", jer su ljudi koji ga konsumiraju navodno jako zadovoljni.
Šta se time mislilo ne znam.
U Americi se sok od Goji bobica upotrebljava kao Anti-Ageing.
Pored 18 Aminokiselina bobice sadrže i Vitamin A, B1, B2, C und E.


Biljka podnosi jako niske temperature, čak do -25°C, pa se bez problema može uzgajati u područjima s kontinentalnom klimom. U suštini biljka je jako jednostavna za uzgoj.
Goji ne obrazuje stablo nego iz korjena niče više grana.
Po podatku sa neta prvu godinu biljci treba odrezati vrh da bi se pospješio rast i granjanje.
Sljedeće godine biljku treba oformiti tako da se ostavi 5-6 grana na visinu od 60cm, a ostale treba odrezati.
Poslije ovoga se više ne preporučuje orezivanje biljke. Pošto ja moje biljke nikad nisam orezivala grane strše na sve strane i prosto je nemoguće cijelu biljku uhvatiti u kadar.


 Danas ubrane svježe bobice i već napola suhe bobice ubrane prije 10 dana.


Goji bobice se konzumiraju svježe, sušene ili kuhane.


Jako sam zadovoljna ovogodišnjim urodom.
Na biljci ima još jako puno zelenih plodova, bar 4-5 puta više nego sam danas ubrala.

Evo naknadno slike cijele biljke.


Pored biljke su nikle 4 mlade biljke što potvrđuje teoriju da je sjetva goji-a jako jednostavna.



Želim vam lijep vikend.

Nema komentara:

Objavi komentar