Paradajz / Solanum lycopersicum 2012


Ove godine sam posijala 8 različitih sorti paradajza. Ideja je bila da ispitam okus i otpornost biljaka na bolesti i da se za sljedeću godinu odlučim za 1-2 najukusnije i najotpornije sorte.

U toku sezone sam samo jednom morala isčupati nekoliko oboljelih sadnica. Od tad su sve biljke zdrave i jako sam zadovoljna urodom.
Neki su manje, a neki vise aromatični. Bez obzira na to opet ću posijati sve sorte.
Ovo je prvi put da u toku cijelog ljeta nisam niti jednom kupila paradajz, a svaki dan imamo po nekoliko kg u kući.

Ponekad se nađu smiješni primjerci s nosićima ili rogovima.



Jedan dio raste u vrećama zemlje u dijelu zastićenom od padavina. Za taj dio je "odgovoran"  moj muž. 


Iako nemamo tekuću vodu biljkama ne manjka vlage. Šlauf preko kojeg se vrši zalijevanje sistemom "kap po kap" je spojen s bačvom u koju skupljamo kišnicu.





Ostale biljke su posađene na otvorenom i to na 3 lokacije (uh sto ovo zvuči zvanicno).


Ovo je "Reisetomate"/ "Putnički paradajz", stara sorta koja je dobila ime po tome sto je jako praktična za putovanja. Za dijeljenje ovog paradajza vam ne treba nož, a prilikom njegovog dijeljenja nećete ni ruke uprljati.


 "Black Plum" jako ukusna i aromatična sorta

"Ananas"









Kod nekih sorti je skupljanje sjemena jako jednostavno, jer se sjeme lako odvoji od ostatka ploda.
Odvojene sjemenke stavite u cijedaljku, protrljate ih pod mlazom vode, okapajte i stavite da se suše.

Postoje sorte kod kojih je sjeme tesko odvojiti od "mesa" ploda. U tom slučaju istisnite unutrašnjost paradajza u čašu ili zdjelicu i naspite u nju vode.


Ostavite tako 2 dana.
Za to vrijeme sjemenke panu na dno posude, a ostaci se podignu na površinu vode.
S kašikom pokupite ostatke, a sjeme saperete u cijedaljci.


Na kraju sjeme rasporedite da se suši. Nikako ga nemojte sušiti na papirnim kuhinjskim salvetama, jer se sjeme zalijepi za papir i kad pokušate da ga odlijepite, sa sjemenom odlijepite i komadić papira.


I za ca. 7 dana možete suho sjeme spremiti za sljedeću godinu. 


Ne zaboravite označiti sjeme.

Želim vam lijep ostatak vikenda.





Broj komentara: 12:

  1. Ove čikice ti super izgledaju!
    Vidim da je bila uspješna berba, baš mi je drago. Najbolje je tako, posaditi više sorti, pa se odlučiti za onu koja se tebi najviše dopada.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prezadovoljna sam s paradajzom. Nikad ga u životu nisam ovoliko imala. Ukusan i zdrav, a što je najvažnije bez pesticida.
    Ovi s nosićima su poslije slikanja promjenili vlasnika, obradovala sam kćerke moje komšinice.
    Nikad do sad nisam vidjela paradajz s ovakvim izraslinama ili jednostavno nisam obraćala pažnju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaki dan pojedem nekakvu salatu koja obavezno sadrzi paradajz smatram da je jedno od najzdravijih povrca ....

    Kućna Njega Osijek

    OdgovoriIzbriši
  4. Ivana dobro došla na moj blog.
    Ja mogu paradajz jesti za doručak, ručak, večeru.........i između.
    Paradajz je jako zdrav. Najnovije studije su pokazale da redovno konzumiranje paradajza smanjuje rizik od raka.

    OdgovoriIzbriši
  5. Imam i ja kući jednog kao ti ,doručak,ručak včera, uuuvijek može paradjza.Ja ga mogu jesti ali nisam baš luda za njim.Naravno da bi ovaj tvoj bez pesticida sigurno rado jela.
    Prava si majstorica ,svaka vam čast .

    OdgovoriIzbriši
  6. Ako budemo živi i zdravi namjeravam i sljedeće godine sijati paradajz, ako ne više onda bar ovoliko kao sad.
    Ako ne dođete prije onda, ako Bog da, bar sljedeću godinu u ljeto. Bit će opet paradajza......
    Bujrum, ali najviše zbog druženja.

    OdgovoriIzbriši
  7. o da, prelijepi su ti paradajzi, ja ove godine imam volovsko srce i valentin, izvrsni su, najela sam se paradajza ove godine ko što nisam davno,izgleda da im baš paše vruće i suho vrijeme, samo treba zalijevat i zalijevat...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja tek sad vidim ovaj komentar.....ja nisam morala zalijevati, jer je redovno padala kiša. Te 2 sorte nemam, ali sam čula da su jako aromatične.

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasan ti je bio paradajz, a količine su skoro za tržnicu. Nadam se da ćeš i u novoj sezoni i,mati ovako puno lijepih i zdravih paradajza..

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala Kamelia, ove godine bi ga trebalo biti puno više. Puno sam ga posijala i jednostavno ne mogu da ga ne posadim. Jedan dio je podijeljen, ostatkom ćemo se sladiti mi i naši prijatelji.

    OdgovoriIzbriši

  11. Pozdrav!!!
    Hteobi da uzgajam paradajz za moje i eventualno za potrebe familije. Posto sam pocetnik jako me zanima koliko je prosecan rtod po jednom struku .Planiram da se bavim povrtarstvom na Vas nacin pa meinteresuje taj podatak,i koliko je rodilo na dzaku posadjen. Hvala,eventualno mozete i na moj mail da se javite(perabenedek@hotmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  12. Lijep pozdrav Pera, koliki ćeš urod imati zavisi od sorte paradajza i uslova u kojem rastu: klima, zemlja, zalijevanje itd., pa je teško konkretno odgovoriti na tvoje pitanje. Ja živim u mjestu u kojem relativno često i ljeti pada kiša, pa zalijevanje skoro da i ne treba izuzev ovoga koje je pod strehom. Ako imaš uslove preporučila bih ti uzgoj na otvorenom, jer se kod mene pokazalo bolje. Preduslov za to je da nabaviš sorte koje su otporne na plemenjaču. Iako kod mene kiša često pada rijetko se dešava da biljke obole i ako obole to su onda 1-2 biljke koje odmah treba iščupati i baciti u smeće, a ne u kompost.

    OdgovoriIzbriši